Återkommande evenemang

Björnadagen & Urskogsloppet

Hemvändardagen för alla bortflyttade björnabor! Delta i festligheterna och vandra bland de olika handelsstånden.
Läs mer här
Datum: helgen före midsommar

Julbord i Ledings bygdegård

Det populära julbordet i Leding sparkar in julen med julskinka, blana, tunnbröd och alla andra rätter som finns på det traditionella julbordet. Julbordet håller man under 3 dagar i December och det är alltid fullsatt, så glöm inte att boka ett bord.
Datum: December

Sista Aprilfirande på Skallberget

Välkomna våren tillsammans med Björnaborna uppe på Skolberget i Björnabyn.
Datum: 30 April

Midsommar

Midsommar är till skillnad från många av våra andra stora festligheter på året, inte en religiös fest. Midsommar har firats i Norden sedan långt innan vi blev kristna och var en glädjens fest på årets längsta dag för att fira att sol och värme nått våra nordliga breddgrader.

Kyrkan var inte så förtjust i denna hedniska fest som envist levde kvar efter det att vi skulle ha avsagt oss den gamla tron och man försökte göra om midsommar till en kyrklig högtid, till minne av Johannes Döparen, som enligt bibeln ska ha fötts exakt 6 månader före Jesus.

I Danmark lyckades kyrkan bättre och där firar man Sankt Hans (Johannes Döparens) afton den 23 juni och Sankt Hans dag den 24:e, men aftonen firas fortfarande med hedniska traditioner, i hela Danmark tänder man Sankt Hans bål för att driva häxor på flykten, precis som vi i Sverige gör till Valborgsmässoafton.

I Sverige infaller Midsommarafton sedan 1953 alltid en fredag mellan 20 och 26 juni.