Uno Johanssons böcker

Mannen bakom böckerna

Skogsarbetare – Lärare – Forskare och författare

Uno Johansson föddes i Björna 1907. Han började sin livsgärning med att arbeta i skogen, för att så småningom spara ihop pengar så att han kunde läsa vidare och utbilda sig till folkskollärare. Som sådan arbetade han i Jokkmokks kommun fram till 1955, då han flyttade till Hudiksvall, där han arbetade som rektor de sista 15 yrkesverksamma åren.

Han gick i pension 1970, flyttade tillbaka till Björna och kunde då ägna all sin tid åt att forska om sin hembygd – Björna. Även hustrun Märtha hjälpte till i detta arbete. Uno Johansson reste kors och tvärs i bygden, talade med gammalt folk och spelade in allt på band. Kameran var med och dem han talade med blev fotograferade. Men också många gamla byggnader i Björna socken blev både fotograferade och noggrant beskrivna. Dessa foton och bandinspelningar är en kulturskatt.

Parallellt med detta skrev han under 70-talet fyra böcker om Björna:


Förutom detta var han initiativtagare till att Björna fick en egen hembygdsgård med många byggnader och föremål som är väl beskrivna av honom. Som en röd tråd genom Uno Johanssons liv går forskningsintresset. Det började redan under Jokkmokksåren då han gav sig i kast med Jokkmokks historia, och avslutades med ovanstående bok ”Något om sågar…”

Efter ett innehållsrikt liv dog Uno Johansson 1982.

Barnen

Skip to content